Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Πως να γίνετε σπουδαία μαμά #2#

ΒΟΗΘΩΝΤΑΣ ΤΟ ΜΩΡΟ ΝΑ ΝΙΩΘΕΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ


   Πηγαίνετε για έναν καφέ με τις φίλες σας που έχουν παιδιά και θα διαπιστώσετε ότι οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από αυτά.Το πόσες ώρες σας κράτησε ξύπνια χθες το μωρό,το πως ο Άρθουρ είναι υπερκινητικός σαν τον πατέρα του ή το πως η Έμιλι έχει κληρονομήσει το χαμόγελο της οικογένειας.
   Ακόμα και σε αυτή τη μικρή ηλικία,σε ένα δωμάτιο γεμάτο μωρά μπορεί κανείς να παρατηρήσει πολλούς χαρακτήρες.Κάποια είναι χαρούμενα και ευπροσάρμοστα ,άλλα ευερέθιστα και απαιτητικά.Σε κάποια αρέσουν τα χάδια και οι αγκαλιές ,άλλα θέλουν αγκαλιά μόνο όποτε τα βολεύει και κάποια είναι εξωστρεφή και τολμηρά ,ενώ άλλα ντροπαλά και διστακτικά.
   Αν μπορέσετε να αναγνωρίσετε τα χαρακτηριστικά του μωρού σας ,θα μπορέσετε και να καταλάβετε τη συμπεριφορά του και τις ανάγκες του.Για παράδειγμα,ένα μεγάλο πάρτι πρώτων γενεθλίων μπορεί να είναι κακή ιδέα αν το μωρό είναι ντροπαλό και συγκρατημένο.Αν είναι πολύ ήρεμο και καθόλου απαιτητικό,μπορεί να χρειάζεται να του δώσετε όλη σας την προσοχή.

   Πιθανότατα το μωρό σας όπως και τα περισσότερα μωρά,έχει μια ποικιλία όλων αυτών των χαρακτηριστικών.Και παρόλο που μπορεί να θεωρείτε κάποια χαρακτηριστικά πιο ελκυστικά από άλλα,πρέπει να θυμάστε ότι η προσωπικότητα του μωρού ακόμη πλάθεται και θα συνεχίσει να πλάθεται για πολλούς μήνες και χρόνια και το ποια μορφή θα πάρει η προσωπικότητά του εξαρτάται εν μέρει από ποια χαρακτηριστικά έχει κληρονομήσει καθώς και από τις καθημερινές του εμπειρίες και ασχολίες με τα κοντινά του πρόσωπα.
   Όποια κι αν είναι η τωρινή προσωπικότητα του μωρού σας ,προσπαθήστε να το φροντίζετε ως ξεχωριστό άτομο.Βοηθήστε το μωρό να αναπτύξει μια ισχυρή εικόνα του εαυτού του,για να του δώσετε τα σωστά συναισθηματικά θεμέλια για να αναπτυχθεί.

  • Κάντε το μωρό να νιώθει ιδιαίτερο.Αγκαλιάζετέ το συχνά,φιλάτε και χαμογελάτε του.Η αγάπη σας θα το κάνει να νιώθει μοναδικό.
  • Επαινείτε όλα τα κατορθώματά του,ακόμα κι αν απλώς χτυπά δυο αντικείμενα μεταξύ τους.Η ενθάρρυνσή σας θα αυξήσει την αυτοεκτίμηση του.
  • Συντονιστείτε με τις ανάγκες του μωρού.Αν μπορείτε να αναγνωρίζετε το πότε φοβάται,χαίρεται ή βαριέται ,θα το κάνετε να νιώθει ότι το εκτιμάτε και το αγαπάτε.
  • Ενθαρρύνετε τις θετικές πλευρές του χαρακτήρα του.Πείτε του πόσο χαρούμενο,φιλικό,τρυφερό ή θαρραλέο είναι (για να βγάλετε τον καλύτερο εαυτό του).
  • Αν είναι ντροπαλό,απαιτητικό ή φασαριόζικο,να το υποστηρίζετε.Δώστε του το χρόνο ,την υπομονή και την προσοχή που χρειάζεται τώρα και υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι δεν θα είναι πάντα έτσι.
  •   Προσοχή στις διαφορές των φύλων.Συχνά οι γονείς είναι πιο ευγενικοί με τα κορίτσια και πιο αυστηροί με τα αγόρια.Ενθαρρύνοντας την τρυφερή πλευρά του αγοριού και την αίσθηση ανεξαρτησίας του κοριτσιού ,αποφεύγετε τα στερεότυπα των φύλων και επιτρέπετε  το μωρό να αναπτυχθεί ως άτομο.
  • Αφήνετε το μωρό να κάνει πράγματα μόνο του.Κάθε μικρό κατόρθωμα ,από το να πιάσει το παιχνίδι του μέχρι να κρατά το ποτήρι του,αυξάνει την αυτοπεποίθησή του.

(απόσπασμα από το 8 κεφάλαιο του "Πως να γίνετε σπουδαία μαμά")