Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010

Οδηγίες θηλασμού για τις πρώτες 40 ημέρες

A. ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΘΗΛΑΣΜΟΥ
 
Βάλτε το μωρό σας να θηλάσει το συντομότερο δυνατόν μετά τον τοκετό. Θηλάστε αποκλειστικά. Μη δίνετε συμπλήρωμα, τσάι, νερό ή πιπίλα τουλάχιστον για τις πρώτες 40 ημέρες της ζωής του μωρού σας. Θηλάστε πολύ συχνά. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το μωρό θα περνά περισσότερες από 18 ώρες το 24ωρο θηλάζοντας, ώσπου να σαραντίσει. Κάτι τέτοιο είναι τελείως φυσιολογικό και αναμενόμενο. Αυτό το διάστημα, ίσως να μην προλαβαίνετε να ασχοληθείτε με τίποτε άλλο. Κάθε φορά που το μωρό ψάχνει με το στόμα, βάζει τα χέρια στο στόμα ή κλαίει βάλτε το αμέσως στο στήθος, ακόμα κι αν θήλαζε ακατάπαυστα για 3 ώρες μέχρι πριν από 5 λεπτά.
Εάν έχετε θηλάσει τα μεγαλύτερα παιδιά σας θα έχετε εξαρχής άφθονο γάλα και οι ώρες θηλασμού θα είναι πολύ λιγότερες. Τα νεογέννητα μπαίνουν από μόνα τους σε κάποιο πρόγραμμα όταν γίνουν 40 ημερών και μειώνουν πάρα πολύ τις ώρες θηλασμού όταν γίνουν 3 μηνών.
Πρέπει να ξυπνάω το μωρό;
Πρέπει να ξυπνάτε το νεογέννητο ώσπου:
  1. Να γίνει 2 εβδομάδων και
  2. Να έχει ανακτήσει το βάρος γέννησης και 200 γρ. επιπλέον
  3. Να κάνει τσίσα 8 φορές το 24ωρο.
Ξυπνήστε το νεογέννητο ανά 2 ώρες από την έναρξη του προηγούμενου θηλασμού κατά τη διάρκεια της ημέρας και ανά 3 ώρες την νύχτα και θηλάστε το. Εάν δεν ξυπνά εύκολα και δεν μπορείτε να το κάνετε να προσκολληθεί στο στήθος και να θηλάσει, τότε γδύστε το ή/και βρέξτε το πρόσωπό του με δροσερό νερό για να ξυπνήσει.
Αφού γίνουν τα παραπάνω, σταματήστε να το ξυπνάτε τη νύχτα. Μπορείτε να το ξυπνήσετε νύχτα μόνο εάν εσείς ξυπνήσετε με πολύ πρησμένο στήθος και πρέπει να θηλάσει για να σας αποσυμφορήσει. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μόνο αν δεν ξυπνά μόνο του ξυπνήστε το ανά 3ώρο.
Πότε αλλάζω στήθος;
Κατά τις πρώτες 2 εβδομάδες, αν το νεογέννητο γκρινιάζει ή χάσει το ενδιαφέρον του την ώρα που θηλάζει, μπορείτε να το βάλετε να θηλάσει από το άλλο στήθος. Αλλιώς, ολοκληρώνετε το θηλασμό από το ίδιο στήθος. Όταν κοιμηθεί βαθιά και ξυπνήσει, τότε αλλάζετε στήθος.
Αφού το νεογέννητο γίνει 2 εβδομάδων, θηλάστε σε κάθε γεύμα από ένα στήθος μόνο. Μην αλλάζετε στήθος όταν το μωρό σας θηλάζει καλά ή/και το ακούτε να καταπίνει, ακόμη κι αν έχουν περάσει τα πρώτα 10 λεπτά που σας είπαν (λανθασμένα) ότι είναι χρόνος για αλλαγή.
Έχω αρκετό γάλα;
Τα σημάδια ότι έχετε αρκετό γάλα είναι τα εξής: ακούτε το μωρό να καταπίνει και φαίνεται ικανοποιημένο. Εσείς η ίδια διψάτε πολύ. Επίσης, όταν ένα μωρό χορταίνει έχει 6-8 βρεγμένες (με τσίσα) πάνες το 24ωρο. Επειδή οι πάνες είναι πολύ απορροφητικές και τα τσίσα του μωρού πολύ λίγα, βάζετε μέσα σε κάθε καθαρή πάνα ένα κομμάτι χαρτοπετσέτα. Αν το πιάσετε σε λίγο και είναι βρεγμένο σημαίνει πως το μωρό σας έκανε τσίσα. Επίσης, θέλουμε το μωρό τις πρώτες ημέρες της ζωής του να κάνει κακά σε ποσότητα περίπου 4 κουταλιές της σούπας συνολικά το 24ωρο.

Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου 2010

Πως να γίνετε σπουδαία μαμά #1#

Το ευτυχισμένο σας μωρό

   Ο πρώτος χρόνος με το μωρό θα είναι γεμάτος με αξέχαστες στιγμές, αλλά οι πιο όμορφες στιγμές θα είναι αυτές που το μωρό σας είναι ευτυχισμένο όταν ξεκαρδίζεται στην κούνια,όταν χαιρετά χαμογελαστό την κάμερα, όταν τρώει το πρώτο του παγωτό.Όταν είναι εκείνο ευτυχισμένο ,είστε κι εσείς.Εκτός από την υγεία του ,ευθύνη σας είναι και η καλή συναισθηματική του κατάσταση
,δηλαδή η ευτυχία του.
 Φυσικά τα μωρά κλαίνε πολύ ,ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες και θα ήταν λάθος να υποθέσουμε ότι επειδή κλαίνε είναι δυστυχισμένα.Τα μωρά κλαίνε γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος επικοινωνίας τους.Είναι ζωτικό μέρος του μηχανισμού επιβίωσης ,ένα σημάδι,σχεδόν αδύνατο να αγνοηθεί,ότι κάτι πάει στραβά.
Με το χρόνο ,θα μάθετε να ξεχωρίζετε το κάθε κλάμα (πείνα,ενόχληση ή υπερδιέγερση) και να ανταποκρίνεστε στις ανάγκες του,ώστε να το κάνετε να χαμογελά ξανά.

Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2010

Μουσική παιδεία

   Πίστευα πως το ταλέντο είναι επίκτητο στον άνθρωπο και απλά καλλιεργείται.Άλλαξα γνώμη και γι αυτό φρόντισε η μπουμπούκα μου!Με κάθε επιφύλαξη πάντα,όρκο δεν παίρνω,σας ανακοινώνω πως το μωρό μου έχει ταλέντο στην μουσική,όπως έχει ταλέντο και να βγάζει τις κάλτσες της σε κλάσματα του δευτερολέπτου,αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία!!
  Από την εγκυμοσύνη ακόμη φρόντιζα να της βάζω μουσική.Βέβαια τότε επέμενα στην κλασική.Αφού γεννήθηκε αλλάξαμε ρεπερτόριο,το ελαφρύναμε λιγουλάκι.Την αδυναμία της πάντως στον Αλκίνοο Ιωαννίδη δεν την έκρυβε ούτε όταν ήταν μια σταλιά σταλίτσα!Τώρα που είναι πια ολόκληρη κοπέλα 81/2  μηνών επιλέγει μόνη της!!