Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

To the beach

   Στην Αράχωβα πηγαίνει κανείς για το χιόνι,στην Μύκονο για διασκέδαση,στις Σέρρες για ακανέ και στο Ρέθυμνο για την θάλασσα.Το Ρέθυμνο συγκεκριμένα είναι από τις πιο προνομιακές πόλεις τις Ελλάδας μιας και η δύο σχεδόν χιλιομέτρων της παραλίας του, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της πόλης.
  Είτε είσαι ντόπιος είτε τουρίστας,από δω και πέρα που γλύκανε ο καιρός,δεν υπάρχει περίπτωση να μη πάρεις κατεύθυνση προς παραλία!Όλες οι ηλικίες,από τον πιο μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο παρελαύνουν στην παραλιακή,παίζουν στην παραλία και οι πιο θερμόαιμοι κάνουν τις πρώτες βουτιές!
 Αυτό όμως που ξέρουν οι ντόπιοι αλλά αγνοούν οι τουρίστες ή το μαθαίνουν και δυστυχώς δεν φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις, είναι ότι Ρέθυμνο δεν έχει μόνο μια παραλία.Εκτός από την μεγάλη παραλία και την προσεγμένη παραλιακή λεωφόρο κοντά στο κέντρο,υπάρχει και αυτή του Κουμπέ,στην άκρη της πόλης.

  Ο παραλιακός δρόμος(οδός Εμμανουήλ Σταγάκη) που οδηγεί στη Δεσποτική κολύμπα είναι το λιγότερο παρατημένος.Παρατημένος από την καθαριότητα από την τάξη αλλά και την διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου..
   Αναρωτιόμουν αν πρέπει να πω τη γνώμη μου σαν αρχιτέκτονας,σαν μόνιμος κάτοικος,σαν τουρίστας ή σαν μάνα, όταν διαπίστωσα ότι μπορώ κάλλιστα να μιλήσω βάσει όλων μου των ιδιοτήτων και ειδικοτήτων εφόσον, δυστυχώς, με επηρεάζει σε όλους τους τομείς,Είτε θίγοντας με,λόγω ειδικότητας,είτε προσβάλλοντας με λόγω ιδιότητας.Της ανθρώπινης ιδιότητας μου!!
 Σαν αρχιτέκτονας θλίβομαι.Σαν μόνιμος κάτοικος ντρέπομαι.Σαν τουρίστας απογοητεύομαι και σαν μάνα αγανακτώ!
  Η κακή προσβασιμότητα στην παραλία του Κουμπέ,τα σκουπίδια,αλλά και τα όχι και τόσο καθαρά νερά με κάνει να αναρωτιέμαι αν υπάρχουν πολίτες ΄β διαλογής!Τι κι αν μένουμε στην άκρη της πόλης.Εδώ υπάρχουν κάποια από τα καλύτερα εστιατόρια.Υπάρχουν ξενοδοχεία.Ποιος είναι ο λόγος που δεν γίνονται τουλάχιστον τα στοιχειώδη έτσι ώστε να μπορούμε να απολαμβάνουμε όλοι την θάλασσα που έχουμε μπροστά στις πόρτες μας?Και ποια είναι τα στοιχειώδη?Η καθαριότητα της παραλίας και της θάλασσας και φυσικά η καλή πρόσβαση σε αυτήν!!
  Υπάρχουν θεωρίες για λύματα και κάδους σκουπιδιών που πλένονται και τα απόνερα τους καταλήγουν στην θάλασσα..Πέρα από τις θεωρίες όμως,βασίζομαι σ αυτά που βλέπουνε τα μάτια μου!Βλέπουν νερά που κάποιες μέρες είναι θολά,άλλες πάλι φορές είναι αφρισμένα χωρίς φυσικά να έχει κύμα.Εντάξει δεν είμαι και το χημείο του κράτους να κάνω αναλύσεις με τα μάτια.Είναι απλά κάποια χαρακτηριστικά που ο καθένας βλέποντάς τα,θα προτιμήσει να πάει στην επόμενη σε εγγύτητα παραλία..
  Αυτό όμως που δεν δέχεται αμφισβήτηση μιας και έχω απλά κουραστεί να λέω στο παιδί μου είναι:
-Άστο αυτό,είναι σκουπίδια!!
Μη και μη και ξανά μη σε κάθε βήμα δεν λέμε πια πάμε στη θάλασσα μόνο λέμε πάμε να παίξουμε το παιχνίδι του μη!!!
  Έλεγε και η καημένη η γιαγιά μου
-Νερό που περνάει από σαράντα πέτρες είναι καθαρό!
Είμαι σίγουρη πως δεν αναφερόταν στην παραλία του Κουμπε!
Εδώ αν είσαι τυχερός,μπορείς να πας ξυπόλυτος και να φύγεις με ζευγάρι!!Ζευγάρι παπούτσια,ζευγάρι σαγιονάρες,για όλα τα γούστα και σε όλα τα νούμερα!!

Άντε και καλύτερα καλοκαίρια!!!